Chorvatsko
Dalmácie je kraj velkých protikladů. Najdete zde různorodé části, které spolu zdánlivě nemají nic společného. Delta řeky Neretvy je mimořádně úrodná, odlišuje se od vyprahlých hor v okolí. Jiný je zase poloostrov Pelješac, překypující zelení. Tomu všemu vévodí perla Dalmácie a snad i celého Středomoří – staroslavné město Dubrovník. K pevnině patří celkem 1185 ostrovů, z nichž pouze 47 je osídlených.
Chorvatsko je pod vlivem tří klimatických pásem – ve vnitrozemí převládá mírné kontinentální podnebí, částečně i horské, zatímco na jadranském přímoří je příjemné středozemní klima s mnoha slunečnými dny, suchá a horká léta, mírné a vlhké zimy. Pelješac je druhý největší poloostrov Chorvatska. Poměrně vysoké hřebeny táhnoucí se podél pobřeží ukrývají úrodná pole proslulá nejlepšími druhy chorvatské vinné révy. Obyvatelé Pelješace se po staletí věnovali mořeplavbě. V 17. století lodě zdejších rejdařů a kapitánů brázdily moře celého světa. Poloostrov byl na vrcholu ekonomických možností. Byly zde vystavěny honosné barokní obytné domy i kostely. Hlavním střediskem cestovního ruchu je městečko Orebič na jižním pobřeží.
V Chorvatsku rozhodně nevynechejte
Na poloostrově Pelješac určitě navštivte vinohrady. Pěstuje se na nich réva, ze které se vyrábějí slavná dalmatská vína Dingač a Postup. Dodnes se z některých vinohradů ležících na příkrých pelješackých kopcích sváží réva na oslech, kteří na rozdíl od mechanizace nedostupný terén zvládají. Určitě navštivte některou z ústřicových restaurací, které stojí na kůlech v zálivu Ston. Dopřejte si kulinářský svátek, kdy vám naservírují ústřice právě vytažené z moře. Vrcholným zážitkem je návštěva Dubrovníku – středověké pevnosti, která vás uchvátí svými hradbami. Z každé ulice či náměstí na vás dýchne bohatství města, jež ovládalo obchod na Jadranu. Podobně bohatý zážitek vám může poskytnout návštěva města Korčula na stejnojmenném ostrově. O tomto městečku, vystavěném ve tvaru lodi, se traduje, že zdejším rodákem byl samotný Marco Polo. Po prohlídce krásných pitoreskních uliček lákají k posezení četné restaurace u pobřeží, nabízející speciality chorvatské kuchyně, zejména vynikající plody moře.
Praktické tipy pro Chorvatsko
Chorvatská kuchyně je ovlivněná gastronomií italskou a mnohdy i rakouskou a maďarskou, narazíte i na vliv kuchyně turecké. Po celém pobřeží je oblíbené jehněčí pečené na rožni nebo v troubě (v poslední fázi se s ním společně pečou vařené brambory). V okolí Šibeniku se připravuje jehněčí jako tzv. visovačka begovica, což je maso dušené s kyselým ovčím mlékem. Vynikající jsou samozřejmě jakékoli čerstvé ryby a plody moře, dětem jistě zachutnají vynikající zmrzliny. Pokud si chcete přivézt něco s sebou domů, určitě nevynechejte již zmiňovaná vína, nejlépe ta z Pelješacu, pálenku rakiji nebo místní ovčí sýry a pršut. Takový doma určitě nekoupíte.
Celkem 40 termínů
- 1
- 2
Celkem 40 termínů
- 1
- 2
- Istrie - Medulin od 7 990 Kč
- Istrie - Opatija od 7 270 Kč
- Istrie - Poreč od 5 999 Kč
- Istrie - Rabac od 5 490 Kč
- Istrie - Vrsar od 5 484 Kč
- Jižní Dalmácie - Dubrovník od 11 049 Kč
- Jižní Dalmácie - Orebić od 19 212 Kč
- Kvarner - Krk od 5 534 Kč
- Kvarner - Pag od 8 375 Kč
- Kvarner - Rab od 3 134 Kč
- Severní Dalmácie od 6 515 Kč
- Severní Dalmácie - Biograd Na Moru od 3 690 Kč
- Severní Dalmácie - Petrčane od 14 989 Kč
- Severní Dalmácie - Zadar od 10 119 Kč
- Střední Dalmácie - Baška voda od 7 925 Kč
- Střední Dalmácie - Brač od 12 099 Kč
- Střední Dalmácie - Brela od 13 945 Kč
- Střední Dalmácie - Drvenik od 10 224 Kč
- Střední Dalmácie - Gradac od 16 902 Kč
- Střední Dalmácie - Hvar od 14 155 Kč
- Střední Dalmácie - Makarska od 7 724 Kč
- Střední Dalmácie - Omiš od 7 075 Kč
- Střední Dalmácie - Podgora od 2 990 Kč
- Střední Dalmácie - Split od 14 679 Kč
- Střední Dalmácie - Trogir od 13 099 Kč
- Střední Dalmácie - Tučepi od 12 279 Kč
- Záhřeb od 5 280 Kč
Nabízíme pouze zájezdy od řádně pojištěných CK
Garance stejné ceny jako při nákupu u dané CK
Kvalifikovaní prodejci s osobní znalostí destinací
Působíme na trhu více než 10 let