crosssearch

Chorvatsko Chorvatsko

Dalmácie je kraj velkých protikladů. Najdete zde různorodé části, které spolu zdánlivě nemají nic společného. Delta řeky Neretvy je mimořádně úrodná, odlišuje se od vyprahlých hor v okolí. Jiný je zase poloostrov Pelješac, překypující zelení. Tomu všemu vévodí perla Dalmácie a snad i celého Středomoří – staroslavné město Dubrovník. K pevnině patří celkem 1185 ostrovů, z nichž pouze 47 je osídlených.

Chorvatsko je pod vlivem tří klimatických pásem – ve vnitrozemí převládá mírné kontinentální podnebí, částečně i horské, zatímco na jadranském přímoří je příjemné středozemní klima s mnoha slunečnými dny, suchá a horká léta, mírné a vlhké zimy. Pelješac je druhý největší poloostrov Chorvatska. Poměrně vysoké hřebeny táhnoucí se podél pobřeží ukrývají úrodná pole proslulá nejlepšími druhy chorvatské vinné révy. Obyvatelé Pelješace se po staletí věnovali mořeplavbě. V 17. století lodě zdejších rejdařů a kapitánů brázdily moře celého světa. Poloostrov byl na vrcholu ekonomických možností. Byly zde vystavěny honosné barokní obytné domy i kostely. Hlavním střediskem cestovního ruchu je městečko Orebič na jižním pobřeží.

V Chorvatsku rozhodně nevynechejte

Na poloostrově Pelješac určitě navštivte vinohrady. Pěstuje se na nich réva, ze které se vyrábějí slavná dalmatská vína Dingač a Postup. Dodnes se z některých vinohradů ležících na příkrých pelješackých kopcích sváží réva na oslech, kteří na rozdíl od mechanizace nedostupný terén zvládají. Určitě navštivte některou z ústřicových restaurací, které stojí na kůlech v zálivu Ston. Dopřejte si kulinářský svátek, kdy vám naservírují ústřice právě vytažené z moře. Vrcholným zážitkem je návštěva Dubrovníku – středověké pevnosti, která vás uchvátí svými hradbami. Z každé ulice či náměstí na vás dýchne bohatství města, jež ovládalo obchod na Jadranu. Podobně bohatý zážitek vám může poskytnout návštěva města Korčula na stejnojmenném ostrově. O tomto městečku, vystavěném ve tvaru lodi, se traduje, že zdejším rodákem byl samotný Marco Polo. Po prohlídce krásných pitoreskních uliček lákají k posezení četné restaurace u pobřeží, nabízející speciality chorvatské kuchyně, zejména vynikající plody moře.

Praktické tipy pro Chorvatsko

Chorvatská kuchyně je ovlivněná gastronomií italskou a mnohdy i rakouskou a maďarskou, narazíte i na vliv kuchyně turecké. Po celém pobřeží je oblíbené jehněčí pečené na rožni nebo v troubě (v poslední fázi se s ním společně pečou vařené brambory). V okolí Šibeniku se připravuje jehněčí jako tzv. visovačka begovica, což je maso dušené s kyselým ovčím mlékem. Vynikající jsou samozřejmě jakékoli čerstvé ryby a plody moře, dětem jistě zachutnají vynikající zmrzliny. Pokud si chcete přivézt něco s sebou domů, určitě nevynechejte již zmiňovaná vína, nejlépe ta z Pelješacu, pálenku rakiji nebo místní ovčí sýry a pršut. Takový doma určitě nekoupíte.

Přehled termínů

Seřadit podle: data | ceny | názvu

Celkem 40 termínů

Celkem 40 termínů

Logo partnera Logo partnera    Logo partnera Logo partnera Logo partnera  Logo partnera fischer  5vfetifti

Doporučit dovolenou? Napište nám - Kontakty
Máte dotazy? Zavolejte nám      777 080 000